1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Nahajate se v:

Keramični set za fermentiranje Kilner

Keramični set za fermentiranje Kilner

97260-001
79,95 €

Na zalogi

Primerjaj Lista želja

Opis

Set za fermentiranje blagovne znamke Kilner je sestavljen iz 8-litrske posode s pokrovom in dveh keramičnih kamnov – obtežilnikov.

Fermentiranje je enostavno: narežite, na primer, zelje, solite in premešajte. Dodajte slanico in pokrijte s keramičnima utežema, ki sta priloženi. V kanal na vrhu posode nalijte vodo in zaprite s pokrovom - posoda je tako zrakotesno zaprta. Počakajte nekaj tednov in uživali boste lahko v odličnem in zdravem kislem zelju, korejskem kimchiju in drugem kisanem sadju in zelenjavi.

Tradicionalen mehanizem zapiranja z zračno zaporo, ki jo zagotavlja z vodo napolnjen kanal, v katerega se prilega pokrov, preprečuje zraku, da bi prišel v posodo, hkrati pa omogoča plinom, ki nastajajo v procesu fermentacije, da se izločijo iz posode.

Posoda ima vdolbini – ročaja, ki olajšata prenašanje.

Vse dele perite ročno.

Kaj je fermentacija?
Fermentacija je eden od najstarejših načinov za shranjevanje hrane. Sadje in zelenjava vsebujejo naravne bakterije, ki (če ni prisoten zrak) preprečujejo razvoj drugih mikroorganizmov, ki bi sicer sadje oziroma zelenjavo pokvarili. V procesu fermentacije naravne bakterije predelajo ogljikove hidrate v kisline in tako ustvarijo idealno okolje, v katerem se sadje in zelenjava ne pokvari. 
Fermentacija, ki poteka v prisotnosti mlečnokislinskih bakterij, daje fermentirani hrani in napitkom značilen kiselkast in rahlo pikanten okus, pri procesu pa se tvorijo tudi probiotiki, ki blagodejno vplivajo na prebavo.

Nasveti in čiščenje:
- uporabljajte destilirano vodo,
- vse dele operite ročno,
- slanica naj sega največ do 2,5 cm pod vrh posode (ker bo volumen hrane zaradi fermentacije narasel),
- zrakotesnost posode zagotovite tako, da kanal napolnite z vodo in posodo pokrijete s pokrovom. Paziti morate le, da vode v kanalu ne zmanjka,
- v postopku fermentacije se lahko na gladini pojavi pena, ki ni znak, da je s fermentacijo kaj narobe. Peno lahko odstranite s čisto penovko ali kovinsko žlico,
- preden lonec zaprete in začnete s fermentacijo, očistite stene v notranjosti posode. Pomembno je, da je vsa zelenjava ali sadje vedno pod vodo. Če ostanejo delci hrane nad gladino, jih odstranite,
- če se v posodi pojavi plesen, vsebino zavrzite,
- priporočamo, da za fermentiranje uporabite nejodirano sol brez dodatkov sredstev proti strjevanju.

Kako doma pripravite kislo zelje?

Sestavine: 6 srednje velikih glav zelja (odstranite stržen), 280 g soli

- na tenko narežite zelje in ga dajte v skledo (če imate raje hrustljavo zelje, ga narežite malo bolj na debelo). En velik list zelja ali dva prihranite. Dodajte sol,
- z leseno mešalko 10 minut mešajte in tlačite zelje - iz zelja se bo izločila voda in s soljo ustvarila slanico, v kateri bo zelje fermentiralo. Mešajte toliko časa, da slanica prekrije zelje,
- zelje dajte v posodo za fermentiranje in ga prelijte s slanico, ki je nastala. Slanica mora segati vsaj 2 cm nad nivo zelja. Če je slanice premalo, jo pripravite tako, da v liter vode dodate 2 žlici soli. Slanica naj sega največ do 2,5 cm pod vrh posode,
- na zelje dajte keramična kamna. Da bo vse zelje ostalo pod slanico, na narezano zelje najprej položite list zelja, ki ste ga prihranili in nato nanj položite kamna,
- preden posodo zaprete s pokrovom, očistite morebitne ostanke na stenah posode. V kanal na vrhu posode nalijte vodo in posodo zaprite s pokrovom. Posodo postavite v prostor, kjer je med 18 in 24 °C, za 4 do 6 tednov, lahko tudi dlje. Redno preverjajte, če je v kanalu dovolj vode in jo po potrebi dolijte, saj boste tako ohranili zrakotesnost posode,
- po 2 tednih na vsakih nekaj dni preverite, če je želje že doseglo stopnjo fermentacije, ki vam ustreza. Hitrost fermentacije je odvisna od vrste zelja, od tega, kako tenko je zelje narezano, od temperature v prostoru ... Ko je zelje dovolj fermentirano, z njim napolnite čiste kozarce za vlaganje, jih nepredušno zaprite in shranite v hladilnik. Porabite v mesecu dni. Če boste napolnjene kozarce pasterizirali v vodni kopeli, pa lahko obstojnost še podaljšate (navodila za pasterizacijo poiščite v strokovnem priročniku).

Kislo zelje z ingverjem in rdečo peso

Sestavine: 6 glav zelja, tenko narezanih, 6 srednje velikih rdečih pes, naribanih ali tenko narezanih, 15 cm dolg kos ingverja, nariban, 3 žlice kardamomovih semen (semen, ne celotnih plodov), 140 g soli.
Postopek priprave je enak kot v prej opisanem postopku za kisanje zelja.

Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe