Set za fermentiranje Kilner je sestavljen iz 3-litrskega vrča, silikonskega pokrova, zamaška z zračno zaporo in dveh keramičnih obtežilnikov. Z njim lahko pripravite okusno in hranilno kislo zelje, korejski kimchi, kisano zelenjavo – polno vitaminov, mineralov in probiotičnih kultur. Za začetek potrebujete le zelenjavo, sol in vodo.
Dva keramična obtežilnika poskrbita, da ostane zelenjava potopljena v slanici in se tako ne pokvari. Pokrov dobro tesni in prepreči, da bi zrak vdiral v vrč. Zamašek z zračno zaporo pa omogoča, da se lahko plini, ki nastajajo pri fermentaciji, varno izločijo iz vrča.
Fermentacija je eden od najstarejših načinov shranjevanja hrane. Sadje in zelenjava vsebuje bakterije, ki v okolju, kjer ni zraka, zatrejo in preprečijo rast drugih mikrobov, ki bi sicer sadje in zelenjavo pokvarili. V procesu fermentacije te bakterije pretvarjajo ogljikove hidrate in sladkor v kislino, ki ustvari idealno okolje za ohranjanje sadja in zelenjave. Mlečnokislinska fermentacija poteka v prisotnosti bakterij vrste lactobacillus in daje fermentiranemu sadju in zelenjavi značilen kislo-pikanten okus, hkrati pa se tvorijo probiotiki, ki pomagajo pri prebavi.
Zanimiv prispevek o pripravi fermentirane zelenjave lahko poslušate v oddaji
Mijmo grede na radiu Murski val.
Priprava kislega zelja
Zelje tanko narežite, ga v skledi posolite in dobro pretlačite, da se izloči tekočina. Nato dajte zelje v vrč, ga potlačite in prelijte z vodo, ki mora povsem prekriti zelje (med zeljem in vrhom vrča pustite 6 cm prostora). Na zelje položite keramična obtežilnika in se prepričajte, da slanica prekriva vse zelje. Vrč zaprite s pokrovom in zamaškom, zračno zaporo napolnite z vodo in počakajte 4 do 6 tednov.