|
Vino vam bo razkrilo vse svoje dobre lastnosti, če ga boste servirali na ustrezni temperaturi. Pretoplo belo vino je pusto in neizrazito, prehladno rdeče vino pa ne razvije polnega okusa in vonja. Vino za nekaj ur postavite v hladilnik, steklenico vzemite iz hladilnika, nataknite termometer in počakajte, da vino doseže pravo temperaturo.
Rdeča vina:
18 stopinj Celzija – zrelo vino
16 stopinj Celzija – večina vin (merlot, cabernet sauvignon)
14 stopinj Celzija – lahko sadno vino
12 stopinj Celzija – mlado vino, idealna temperatura za shranjevanje vin
6 stopinj Celzija – temperatura v hladilniku
Bela vina:
14 stopinj Celzija – odlični Burgundci
12 stopinj Celzija – chardonnay, rose
10 stopinj Celzija – večina suhih in polsuhih vin
8 stopinj Celzija – šampanjsko in drugo peneče vino
6 stopinj Celzija – sladko vino, nevtralno sveže vino