Telefon: 01 519 77 04

1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Litoželezne grill ponve & plošče LE CREUSET - navodila za uporabo     

Grill ponve Le Creuset
 
PRIPRAVA:
Pred prvo uporabo grill ponev operite v vroči vodi z dodatkom detergenta, sperite in obrišite.

VIRI TOPLOTE:
Velikost vira toplote naj bo čim bližje velikosti ponve. Prevelik vir toplote lahko ponev pregreje.
Ne uporabljajte ovalne grill plošče na steklokeramičnem viru toplote, ker lahko grobi emajl na ovalni plošči poškoduje steklokeramično ploščo.

UPORABA MAŠČOBE:
Vedno uporabite nekaj kapljic olja ali košček masla - ko se segreje, z maščobo premažite celotno površino.
Priporočamo uporabo olja, ki je odporno na visoke temperature (na primer koruzno olje). Olivno olje se dimi že pri nižjih temperaturah, zato ga uporabite v kombinaciji z oljem, ki je odporno na visoke temperature, da bo jed lepo rjavo zapečena in ne zažgana.
Maslu dodajte ščepec soli, da bo hitreje razvilo lepo rjavo barvo.

PREDGREVANJE:

Ponev pred peko segrevajte na srednji nastavitvi vira toplote 2 do 3 minute, da se enakomerno segreje in doseže primerno temperaturo.
Olje je dovolj segreto, ko postane rahlo valovito.
Maslo se peni, s peko pa začnite, še preden porjavi.

SREDNJA NASTAVITEV VIRA TOPLOTE:
Vedno uporabljajte le nizko ali srednjo nastavitev vira toplote, da se ponev počasi in enakomerno segreje.
Ko je litoželezna ponev segreta, se toplota učinkovito in enakomerno prenaša na jed.

PREGREVANJE:
Pregrevanje je najbolj pogosta napaka pri uporabi litoželezne posode. Le-ta je izredno učinkovita pri absorbciji toplote in se lahko pri previsoki nastavitvi vira toplote pregreje in jed ne bo optimalno pripravljena: na površini bo zažgana, v sredini lahko še surova, lahko, da se bo prijela in ponev boste težje očistili.

ODVEČNI SOKOVI:
Odvečni sok, ki se iz jedi, ki jo pripravljate, izloči v ponev popivnajte s papirnatim servietom, če želite jed lepo zapeči. Odvečna tekočina zniža temperaturo ponve in olja, zato se sprime s podlago in da jedi neprimerno temno-rjavkasto barvo.

PATINA:
Z uporabo se na površini grill ponve tvori patina, zaradi katere se jedi ne prijemljejo na površino.
Površina grill plošče bi dobila rahlo črno-rjav odtenek - patine ne odstranjujte, saj je zagotovilo za lepo zapečene jedi in enostavno uporabo.

PRIPOMOČKI:
Priporočamo uporabo silikonskih ali plastičnih pripomočkov. Kovinske pripomočke uporabljajte previdno, vsekakor pa z njimi ne praskajte ostankov s površine.

SERVIRANJE:
Barvite grill plošče in ponve so kot ustvarjene za serviranje hrane (vedno jih postavite na podstavek za vročo posodo). Ker lito železo dobro zadržuje toploto, bo jed, postrežena kar v posodi, kjer se je skuhala, dolgo ostala topla.

ČIŠČENJE:
Po uporabite počakajte 5 minut, da se ponev ohladi. Nato jo napolnite s toplo vodo. Splahnite in posušite.
Vroča ponev ne sme priti v stik z mrzlo vodo, ker lahko pride do toplotnega šoka, ki lahko ponev poškoduje.
Za čiščenje ne uporabljajte abrazivnih pripomčkov.
Notranjega emajla ne čistite z detergentom, ker s tem preprečujete nastanek patine.
Ponve in plošče lahko perete v pomivalnem stroju, a tako prav tako preprečujete nastanek koristne patine.

Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe