1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Nahajate se v:

Set za pripravo kombuče

Set za pripravo kombuče

97302
34,95 €

Na zalogi

Primerjaj Lista želja

Opis

Set za pripravo kombuče Kilner je priročen pripomoček za vse ljubitelje te iz dneva v dan bolj priljubljene fermentirane pijače.

Kombuča je kiselkast napitek, pripravljen iz sladkanega črnega čaja, v katerega dodamo kulturo kombuče (mešanica koristnih bakterij in kvasovk, angleško imenovana SCOBY, symbiotic colony of bacteria and yeast). Priprava je preprosta: zavrite vodo z dodatkom sladkorja, odstavite in za 15 minut dodajte filter vrečke črnega čaja. Ohlajen pripravek natočite v vrč in dodajte kulturo kombuče. Pokrijte s krpico iz muslina in počakajte 7 do 15 dni (čas je odvisen od temperature in kulture kombuče).

Fermentirani napitek je bogat z organskimi kislinami, B vitaminom, encimi in probiotiki in je priljubljen napitek, ki lahko ugodno vpliva na zdravje.

Set za pripravo kombuče je sestavljen iz 3-litrskega vrča s pipico in lesenim pokrovom, dveh 0,4-litrskih kozarcev z ročajem, 3 kvadratnih krp iz bombažnega muslina ter vrvice.

V vrču kombučo pripravite, pipica pa omogoča enostavno serviranje. Ko kombuča zori, vrč pokrijte s krpico iz muslina, tako da lahko kombuča diha. Ko je kombuča pripravljena, uživajte v pitju iz priloženih kozarcev.

Recept za pripravo kombuče:
- 2,75 l filtrirane sveže vode,
- 4–6 čajnih filter vrečk (vsaj dve morata biti vrečki črnega čaja),
- 225 g belega sladkorja,
- kultura kombuče,
- 300 ml že prej pripravljenega napitka kombuče ali 3 žlice jabolčnega kisa.

V loncu zavrite vodo in ga odstavite. Dodajte sladkor in čajne vrečke in premešajte. Po 15 minutah odstranite čajne vrečke in počakajte, da se pripravek ohladi na sobno temperaturo. Prepričajte se, da je pipica na vrču dobro privita in pripravek nalijte v vrč. Dodajte kulturo kombuče (prepričajte se, da je pripravek ohlajen, ker lahko vročina poškoduje kulturo kombuče). Dodajte že prej pripravljen napitek kombuče ali jabolčni kis. Da bo lahko pripravek fermentiral, potrebuje kisik. Zato vrč pokrijte s krpico iz muslina, ki jo na vrh pritrdite s pomočjo priložene vrvice. Vrč postavite v topel prostor, kjer ne bo neposredno izpostavljen sončni svetlobi, za 7 do 15 dni. V tem času občasno poskusite pripravek ter v trenutku, ko napitek doseže želeni okus, fermentiranje prekinite – s čistimi rokami odstranite kulturo kombuče in vrč pokrijte z lesenim pokrovom. Med postopkom fermentacije se bo iz kulture kombuče izdvojila nova 'baby' kultura, ki jo lahko uporabite pri naslednji pripravi napitka ali pa jo delite s prijatelji.

Okus kombuče lahko po zaključeni fermentaciji tudi obogatite. Naši predlogi:
- 5 cm kos ingverja,
- 350 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
- pomaranče.

Ingver olupite, ga naribajte in ga skupaj s pomarančnim sokom vmešajte v napitek v vrču. Če želite še bolj svež pomarančni okus, dodajte na rezine narezano pomarančo ali dve. Vrč zaprite in ga pustite na sobni temperaturi. Po 2 do 4 dneh je napitek pripravljen (v tem času občasno poskusite napitek, da preverite, če je že dosegel želen okus). Napitek hranite v hladilniku.
Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe