Telefon: 01 519 77 04

1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Nahajate se v:

Set za pripravo kislega testa

Set za pripravo kislega testa

97343
24,95 €

Ni na zalogi

Opis

Set za pripravo kislega testa Kilner vam omogoča, da odkrijte čudoviti svet kruha, pripravljenega iz domačih droži! Set vsebuje: dva 0,35-litrska kozarca, kovinski pokrov, ki je hkrati merica, silikonsko lopatko, kovinski pokrov, 2 gumijasta trakova, 6 nalepk in recept.

Droži pripravite iz zmesi moke in vode: ko sestavini zmešate, se začne proces fermentacije pod vplivom v moki prisotnih divjih kvasovk in bakterij. Droži, ki jih uporabite za pripravo testa, omogočijo, da testo vzhaja in dajo hkrati kruhu značilen okus. Priprava droži je preprosta, v 7 do 10 dneh bodo pripravljene.

Steklena kozarca in lopatko lahko perete v pomivalnem stroju, pokrova in gumijasta trakova  pa operite ročno in takoj obrišite.
Opozorilo: v kozarca ne nalivajte vrele vode. Pred prvo uporabo operite.

Nekaj nasvetov: uporabite polnozrnato moko, ker so v njej številne hranilne snovi, ki prispevajo k hitrejšemu razvoju droži. Lahko uporabite tudi presejano belo moko, a bodo droži za razvoj potrebovale dlje časa. Uporabite filtrirano ali ustekleničeno vodo, ker lahko klor v vodi iz pipe prepreči razvoj droži.
Droži morate redno hraniti, saj bodo le tako ostale zdrave in aktivne. Spremljajte, kako se droži v kozarcu dvigajo in spuščajo - nivo droži označite z gumijastim trakom. Če se nivo droži ne spreminja, jih 2 do 3 dni hranite enkrat dnevno. Če še vedno ne kažejo znakov "življenja", jih začnite hraniti dvakrat dnevno. Droži lahko tudi uspavate. Nahranite jih, dobro zaprite kozarec in kozarec postavite v hladilnik. Droži nahranite enkrat tedensko. Dva dni preden boste želeli droži spet uporabiti, vzemite kozarec iz hladilnika, droži nahranite in pustite kozarec na sobni temperaturi. Ko droži spet začnejo kazati znake življenja, so pripravljene za uporabo. Droži ne segrevajte, lahko pa jih hranite v prostoru, tudi ob kuhališču, kjer je temperatura malo višja, ali pa v pomivalnem stroju, ko zaključi pranje in je še topel (stroj prej izpraznite).
Presežne droži lahko uporabite za pripravo palačink, kruhkov naan, bananinega kruha, vafljev, pice …

Priprava droži
Za pripravo potrebujete polnozrnato ali belo moko in filtrirano ali prevreto vodo (slednjo pred uporabo ohladite).
1. dan: s pomočjo merice v enem od pokrovov v kozarec odmerite 60 g moke in 60 g vode (upoštevajte oznake - spodnja oznaka označuje 30 g vode, zgornja pa 60 g moke) in z lopatko premešajte, da dobite gladko zmes brez grudic. Z lopatko postrgajte zmes, ki se je prijela na stene kozarčka. Rahlo privijte pokorov, saj mora nekaj zraka priti v kozarec. 24 ur pustite na sobni temperaturi med 20 in 22 °C.
2. dan: premešajte droži, da mešanico prezračite in spet rahlo privijte pokrov ter pustite 24 ur.
3. dan: začnite hraniti droži. V drug, čist kozarček prestavite 60 g droži, preostanek pa zavrzite oziroma porabite za pripravo palačink, kruhkov naan ... V droži odmerite dodatnih 60 g moke in 60 g vode, z lopatko premešajte in postrgajte stene kozarca. Z gumijastim trakom označite, kako visoko segajo droži. Spet rahlo privijte pokrov, da omogočite dostop zraka v kozarec. 24 ur pustite na sobni temperaturi med 20 in 22 °C. Z nalepko označite, čas in datum. V drožeh boste opazili mehurčke.

3. do 7. dan: droži nahranite dvakrat dnevno (7 do 10 dni). Droži bodo postale aktivne in nivo v kozarcu se bo dvigoval. Raven droži bo nihala, zato bodo na stenah kozarca pustile sledi, ko bodo lačne (stene kozarca z lopatko vedno očistite, da boste lažje sledili spremembam). Sten ni potrebno čistiti vsak dan, a poskrbite, da so čiste, kolikor se le da. Vsak dan vzemite 60 g droži, preostanek odstranite iz kozarca. Nato droži nahranite s 60 g moke in 60 g vode, premešajte in očistite stene kozarca. Z gumijastim trakom označite, kako visoko segajo droži, in rahlo privijte pokrov na kozarec. 24 ur pustite na sobni temperaturi med 20 in 22 °C.
Po 4. dnevu opazujte stanje droži - ali se nivo droži dviga ali spušča. Če nivo ostaja enak, hranite droži na 24 ur. Če jih hranite, ko niso lačne, boste po nepotrebnem razredčili kvasnice. Po 5. do 7. dnevu bodo droži vidno aktivne, z mehurčki, ki se bodo dvigali, nivo v kozarcu pa bo narasel tudi do dvakrat.
7. dan: nivo droži bi se moral v 4 do 6 urah v kozarcu podvojiti. Droži pustite počivati 8 ur na sobni temperaturi. Zdrave in aktive droži bodo polne mehurčkov in bodo dosegle vrh kozarca.

Test lebdenja (7. do 8. dan): z vrha zajemite žličko droži in jih dajte v kozarec vode. Če droži lebdijo na vodi, so pripravljene za pripravo testa. Če ne lebdijo, pa počakajte še nekaj dni in jih medtem pridno hranite enkrat do dvakrat dnevno. Ko boste opazili značilno dviganje in spuščanje nivoja droži v kozarcu, ponovite test lebdenja. Če droži ne potrebujete, jih shranite v hladilniku do 7 dni in poskusite znova.

Kruh z drožmi
Sestavine: 500 g ostre moke, 300 g droži, 250 ml filtrirane vode, 2 žlički soli, olje.
Vse sestavine zmešajte v skledi in gnetite 10 minut. Testo rahlo naoljite in pustite v skledi, pokrito z vlažno krpo, vzhajati 2,5 do 3 ure. Ponovno pregnetetite, da iz testa odstranite zračne mehurčke, testo oblikujte v kroglo in ga pomokajte. V skledo dajte kuhinjsko krpo, jo dobro pomokajte in v skledo položite testo ter pokrijte s krpo (testo obrnite tako, da bo zarobljena stran gledala navzgor). Če imate košarico (pehar) za vzhajanje, testo položite neposredno vanjo in ga pokrijte. Testo pustite vzhajati (v košarici za vzhajanje ali skledici) na sobni temperaturi 4 do 8 ur, da testo naraste dvakratno. V pečico dajte velik pekač in jo segrejte na 230 °C (ali 210 °C za ventilatorsko pečico). V ognjevarno skledico nalijte vodo in jo dajte v pečico – v pečici bo nastala para, ki bo zagotovila, da bo skorjica kruha hrustljava in lepo zapečena. Pekač vzemite iz pečice, ga pomokajte in vanj previdno poveznite testo. V testo naredite nekaj zarez in pecite 35 do 40 minut, da se zlato rjavo zapeče. Vzemite iz pečice in ga na rešetki ohladite.

Palačnike z drožmi
Za 4 osebe potrebujete: 60 g droži, 1 jajce, 90 ml mleka, 60 g bele moke, 10 g masla, ščep soli.
V skledi dobro premešajte droži, jajce in mleko. Dodajte moko in sol ter mešajte, da dobite gosto maso. V ponvi, namaščeni z maslom, specite palačinke.

Kruhki naan z drožmi
Za 4 osebe potrebujete: 60 g droži, 100 g jogurta, 150 g moke, 20 g olivnega olja, ščep soli, koriander.
V skledi dobro premešajte vse sestavine, jih z rokami pregnetite in pustite v posodi, pokriti s krpo, da kakšno uro vzhaja pri sobni temperaturi. Testo nato razdelite na 4 enake dele in jih oblikujte v okrogle ploščke ter jih na pomokani površini razvaljajte na debelino 5 mm. Na srednji jakosti segrejte ponev in ploščke na obeh straneh popecite, da porjavijo. Pečene kruhke poškropite z olivnim oljem, posujte s koriadrom in postrezite.
Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe