Set za fermentiranje je sestavljen iz 5-litrskega vrča, silikonskega pokrova, zamaška z zračno zaporo in steklenega obtežilnika. Z njim lahko pripravite okusno in hranilno kislo zelje, korejski kimchi, kisano zelenjavo in še kaj – vse polno vitaminov, mineralov in probiotičnih kultur.
Za začetek potrebujete le zelenjavo, sol in vodo. Stekleni obtežilnik poskrbi, da ostane zelenjava potopljena v slanici in se tako ne pokvari. Pokrov dobro tesni in prepreči zraku, da bi vdiral v vrč. Zamašek z zračno zaporo pa omogoča, da se lahko plini, ki nastajajo pri fermentaciji varno izločijo iz vrča (hkrati pa preprečuje vdor zraka v vrč).
Fermentacija je eden najstarejših načinov shranjevanja hrane. Sadje in zelenjava vsebujeta bakterije, ki v okolju, kjer ni zraka, zatrejo in preprečijo rast drugih mikrobov, ki bi sicer sadje in zelenjavo pokvarili. V procesu fermentacije te bakterije pretvarjajo ogljikove hidrate in sladkor v kislino, ki ustvari idealno okolje za ohranjanje sadja in zelenjave. Mlečnokislinska fermentacija poteka v prisotnosti bakterij vrste lactobacillus in daje fermentiranemu sadju in zelenjavi značilen kislo-pikanten okus, hkrati pa se tvorijo probiotiki, ki pomagajo pri prebavi.
Priprava kislega zelja: Zelje tenko narežite, ga v skledi posolite in dobro pretlačite, da se iz zelja izloči tekočina. Nato dajte zelje v vrč, ga potlačite in prelijte z vodo, ki mora popolno prekriti zelje (med zeljem in vrhom vrča pustite 6 cm prostora). Na zelje položite keramična obtežilnika in se prepričajte, da slanica prekriva vse zelje. Vrč zaprite s pokrovom in zamaškom, zračno zaporo napolnite z vodo in počakajte 4 do 6 tednov.
Zanimiv prispevek o pripravi fermentirane zelenjave lahko poslušate v oddaji
Mijmo grede na radiu Murski val.