1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Nahajate se v:

Set 2 litrskih kozarcev za fermentiranje

Set 2 litrskih kozarcev za fermentiranje

97303
23,95 €

Na zalogi

Primerjaj Lista želja

Opis

Set 2 kozarcev za fermentiranje Kilner je kot nalašč za pripravo manjših količin fermentirane hrane, polne vitaminov, mineralov in probiotičnih kultur.
Kozarca imata prostornino 1 liter. Pokrov kozarcev ima silikonski ventil, skozi katerega se iz kozarca izločijo plini, ki se sproščajo ob fermentaciji, hkrati pa ventil preprečuje, da bi iz okolice v kozarec prišel zrak, ki bi lahko privedel do nastanka plesni v kozarcu. V setu sta tudi 2 stekleni uteži, ki držita zelenjavo v kozarcu pod gladino.

Fermentiranje je enostavno: narežite, na primer, zelje, solite in premešajte. Dodajte slanico in pokrijte s stekleno utežjo ter zaprite s pokrovom.

Kozarca in uteži lahko perete v pomivalnem stroju, pokrov s silikonskim ventilom pa perite ročno. Pred prvo uporabo operite.


Kaj je fermentacija?
Fermentacija je eden od najstarejših načinov shranjevanja hrane. Sadje in zelenjava vsebuje bakterije, ki v okolju, kjer ni zraka, zatrejo in preprečijo rast drugih mikrobov, ki bi sicer sadje in zelenjavo pokvarili. V procesu fermentacije te bakterije pretvarjajo ogljikove hidrate in sladkor v kislino, ki ustvari idealno okolje za ohranjanje sadja in zelenjave.
Mlečnokislinska fermentacija poteka v prisotnosti bakterij vrste lactobacillus in daje fermentiranemu sadju in zelenjavi značilen kislo-pikanten okus, hkrati pa se tvorijo probiotiki, ki pomagajo pri prebavi.
Zanimiv prispevek o pripravi fermentirane zelenjave lahko poslušate v oddaji Mijmo grede na radiu Murski val.


Nasveti in čiščenje:
- Uporabljajte filtrirano vodo.
- Kozarca in uteži lahko perete v pomivalnem stroju, pokrov s silikonskim ventilom pa perite ročno.
- V kozarec ne vlivajte vrele vode.
- Slanica naj sega največ do 6,5 cm pod vrh kozarca (ker bo volumen hrane zaradi fermentacije narasel).
- Preden kozarec zaprete in začnete s fermentacijo, očistite stene v notranjosti kozarca. Pomembno je, da je vsa zelenjava ali sadje vedno pod vodo, zato uporabite priložene uteži. Če ostanejo delci hrane nad gladino, jih odstranite.
- Če se v kozarcu pojavi plesen, vsebino zavrzite. Vedno dobro privijte pokrov, da zagotovite zrakotesnost kozarca.
- Optimalna temperatura za proces fermentacije je med 17 in 24 °C.
- Ko je hrana dosegla želeno stopnjo fermentacije, prestavite zaprt kozarec v hladilnik, da proces fermentacije upočasnite. Hrano porabite v mesecu dni.
- V postopku fermentacije se lahko na gladini pojavi pena, ki ni znak, da je s fermentacijo kaj narobe. Peno lahko odstranite s čisto penovko ali kovinsko žlico.
- Priporočamo, da za fermentiranje uporabite nejodirano sol brez dodatkov sredstev proti strjevanju.

Kako doma pripravite kislo zelje?
Sestavine: 800 g zelja (odstranite stržen), 2 žlici soli
- Na tanko narežite zelje in ga dajte v skledo (če imate raje hrustljavo zelje, ga narežite malo bolj na debelo). Dodajte sol. 
- Z leseno mešalko 10 minut mešajte in tlačite zelje - iz zelja se bo izločila voda in s soljo ustvarila slanico, v kateri bo zelje fermentiralo. Mešajte toliko časa, da slanica prekrije zelje.
- Zelje dajte v kozarec za fermentiranje in ga prelijte s slanico, ki je nastala. Slanica mora segati vsaj 1 cm nad nivo zelja. Če je slanice premalo, jo pripravite tako, da v liter vode dodate 2 žlici soli. Slanica naj sega največ do 6,5 cm pod vrh kozarca. 
- Na zelje dajte stekleno utež, da bo zelje pod gladino slanice in se bo lahko začel anaeroben proces fermentacije.
- Preden kozarec zaprete s pokrovom, očistite morebitne ostanke na stenah. Kozarec postavite v prostor, kjer je med 18 in 24 °C za 1 do 4 tedne, lahko tudi dlje. Dnevno preverjajte, če je pokrov dobro privit.
- Po tednu dni na vsakih nekaj dni preverite, če je zelje že doseglo stopnjo fermentacije, ki vam ustreza. Hitrost fermentacije je odvisna od vrste zelja, od tega, kako tenko je zelje narezano, od temperature v prostoru ...
- Ko je zelje doseglo želeno stopnjo fermentacije, prestavite zaprt kozarec v hladilnik, da proces fermentacije upočasnite. Porabite v mesecu dni.

Dva nasveta za konec:
- Receptu lahko dodate strok ali dva česna ali/in žličko ali dve kumine.
- Lahko pa zelju in soli dodate kakšno naribano surovo rdečo peso, za prst velik in nariban kos ingverja in par kardamomovih semen (ne celotnih plodov).
Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe