Telefon: 01 519 77 04

1001 dar

Preskoči glavno vsebino »

Košarica

V nakupni košari ni artiklov.

Litoželezna posoda LE CREUSET - navodila za uporabo     

Litoželezna posoda Le Creuset
 
PRAVILNA UPORABA:
- izberite premer grelne površine, ki ustreža premeru posode
nastavite grelno površino na nizko ali srednjo jakost
- visoko jakost uporabljajte samo za kuhanje v vreli vodi ali drugi tekočini
- olje ali tekočino dodajte v posodo, ko je še hladna
- uporabljajte plastične, silikonske ali lesene kuhinjske pripomočke
- litoželezno posodo vedno dvignite, ko jo premikate (ne vlecite je na primer po površini steklokeramičnih površin)
- vse posode in pokrovke z ročaji iz fenoplasta lahko uporabljate v pečici do temperature 180 stopinj Celzija
- uporabljajte ustrezne rokavice za prijemanje vroče posode
- vročo posodo odlagajte na podstavke za vročo posodo, da ne poškodujete površine pulta ali mize


NEPRAVILNA UPORABA:
- posode ne postavljajte na grelno površino veliko večjega premera kot je premer posode, da ne poškodujete posode in ročajev ter da po nepotrebnem ne trošite energije
- ne uporabljajte nastavitev visokih jakosti, ker se bo litoželezna posoda pregrela in hrana ne bo okusna
- ne segrevajte prazne posode
- ob redni uporaba nožev in kovinskih pripomočkov v posodi bo le-ta postala opraskana, s tem pa se bo skrajšala tudi življenjska doba posode
- če boste litoželezno posodo vlekli po steklokeramični ali drugi gladki površini, lahko le-te opraskate
- v pečici se bodo pri temperaturi nad 180 stopinj stopili ročaji iz fenoplasta
- če se dotaknete vroče posode ali ročajev z golo roko, se lahko zelo opečete
- delovni pult ali miza se lahko poškoduje, če nanjo neposredno odložite vročo posodo

Nasvet:
pred prvo uporabo vseh posod, ki so v notranjosti prekrite s črnim emajlom (ponve za cvrtje, wok) namažite notranjost s krpo, pomočeno v olje. Dno posode prekrijte z oljem in postavite na grelno površino, počakajte, da se olje začne kaditi in pustite na grelni površini še približno 2 minuti. Posodo nato ohladite in s krpo obrišite preostanek olja. S tem postopkom bo črni emajl postal bolj gladek. Z redno uporabo bo površina emajla sama od sebe postala nesprijemljiva.

PRAVILNO VZDRŽEVANJE:
- pred čiščenjem posodo vedno ohladite
- sprijete ostanke hrane namočite v topli ali vroči vodi ali jih odstranite s ščetko, ki ne razi površin (nylon, plastika)
- pomito posodo dobro izperite in temeljito posušite
vse posode razen tistih z lesenimi ročaji lahko perete v pomivalnem stroju

NEPRAVILNO VZDRŽEVANJE:
- ne namakajte vroče posode v mrzlo vodo, ker lahko pride do toplotnega šoka: ker se emajl ohladi hitreje kot lito železo, lahko emajl poči in odstopi
- za čiščenje ne uporabljate agresivnih detergentov ali abrazivnih sredstev
- posode ne pustite neobrisane, ker se lahko na robovih, kjer emajl ne prekriva železnega jedra, pojavi rja
- leseni deli bodo s časom izgubili lep izgled, če boste posodo prali v pomivalnem stroju

Nasvet:
če boste posodo s črnim emajlom prali samo z vodo, bo emajlirana površina postala vedno boljša (nesprijemljiva). Če pri pomivanju uporabljate detergent, sproti odstranjujete nesprijemljivo plast. Če se na posodi pojavijo zrna rje, jih lahko enostavno obrišete, saj je rja le površinska. Osnovni emajl preprečuje, da bi rja prodrla v globino posode.

Prijava na e-novice

SecurityMetrics Credit Card Safe